Achtergrond

Oprichters Ruud Muis en Egbert Meindertsma

Zo zag het er uit in 2006

Team Lekkodagen

Lekkodagen

Lekkodagen is een initiatief van enkele mensen die oude tijden willen laten herleven in de oude gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Zij organiseren jaarlijks een evenement voor uitsluitend historische schepen. Onder historische schepen wordt verstaan schepen die het beeld bepaalden op de Hollandse wateren zo in de eerste helft van de vorige eeuw.

Wie zijn wij

Team Lekkodagen. Van links naar rechts.

Boven: Martin Tiggelman, veiligheid. André Meulman, penningmeester. Thom Muis, sponsoren. Martha de Wit, marketing. Ruud Muis, oprichter en erelid. Henk Wortman, verkeer. Ben Kooyman, havenmeester te water.

Onder: Joop ten Heuvel, gastheer Lekkodagen. André Borneman, havenmeester. Egbert Meindertsma, oprichter en erelid. Rob de Wit, voorzitter. Wilfred ten Heuvel, website.

Niet op de foto: Burgemeester Iris Meerts, beschermvrouw Lekkodagen. Joram IJkema, secretaris.

Stadshaven

De haven was vroeger een kaal industriegebied met zandoverslag en betoncentrale. Sinds 2005, toen de industrie vertrokken was, is de Wijkse Stadshaven omgetoverd tot het visitiekaartje van Wijk bij Duurstede. Nergens is het beeld van een dichtbebouwd stadje, verscholen achter een hoge walmuur en omringd door een weids rivierenlandschap, beter te zien dan hier. Er is een grote steiger voor historische schepen, terwijl moderne pleziervaart aan een drijvende steiger kan afmeren. Waar vroeger hoge bergen zand lagen zijn nu groene uiterwaarden.

Voor jong en oud

In 2006 zijn de Lekkodagen voor het eerst georganiseerd. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement, gewaardeerd door het publiek maar ook door de deelnemers. Het publiek komt in contact met ons maritiem erfgoed, van zeilend vrachtschip tot sleepboot. Voor jong en oud een belevenis. Bij de deelnemers staat de schippersmaaltijd hoog aangeschreven. Het is voor velen een reünie van oude bekenden of een kennismaking met mensen die dezelfde passie delen.

Het is leuk om te zien hoezeer de jeugd geïnteresseerd is in de techniek van de stoomboot Jan de Sterke en de oude scheepsmotoren die nog aanwezig zijn in veel van de schepen. De motoren zijn groot en de techniek is hierbij duidelijk zichtbaar. Veel schippers laten hun motor draaien en gunnen een kijkje in de machinekamer. Op de Jan de Sterke kun je meevaren en krijg je uitleg over de werking van de stoommachine.

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is een stad met een eigen karakter. Het is een heel oud stadje met een beschermd stadsgezicht. De vele monumenten , waaronder de Grote Kerk, het kasteel en de molen op de walpoort, zijn uniek.

Het originele, laat middeleeuwse stratenplan, waarin alle straten in de binnenstad naar het kasteel lopen, dient als richtingwijzer. De stad verkreeg in het jaar 1300 (dus ruim 700 jaar geleden) stadsrechten. Om meer te weten over het roemruchte verleden van de stad, en haar voorganger Dorestad, is een bezoek aan het VVV in de Achterstraat een aanrader. Vraag  dan om een stadswandeling met gids. Een bezoek aan het park met kasteel Duurstede mag u zeker niet missen. Wijk bij Duurstede is een Bourgondische stadje boven de grote rivieren. De oude, fraai gerestaureerde binnenstad herbergt veel horeca en winkels. Op de eerste zondag van de maand, het “Cultureel rondje”, zijn veel galerieën en winkels geopend.


Cultureel erfgoed

Er zijn heel veel verschillende typen schepen, die de afgelopen eeuwen in samenhang met hun vaargebied ontwikkeld zijn. Dit is ons maritieme erfgoed dat zo goed past bij het gebouwde cultureel erfgoed van Wijk. Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vissersbootjes als zalmschouwen, ze mogen niet ontbreken in het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.

Sinds 2024 maken de Lekkodagen deel uit van het netwerk immaterieel erfgoed Nederland.

Tot ziens bij de Lekkodagen!