Deelnemers

In de spotlight: Jozef

In de spotlight: Dorestat-1

In de spotlight: Albicilla

Uitgelicht: Groninger Steilsteven de Drie Gebroeders varend monument nr. 2061

Afmetingen : 25.43 x 5.30 x 0,90

Bouwjaar: 1924

Eigenaar: Docters van Leeuwen & La Haye

De Drie Gebroeders is als zeilschip gebouwd voor Jan Lever. Een breed schip, speciaal geschikt voor het vervoer van turf. Een goede lader met bolle kont, rechte steven en veel zeeg (lengtekromming). Het schip heeft maar 4 jaren als zeilschip gevaren. Daarna, van 1928 tot de oorlog, in een sleepdienst op Duitsland met kolen en turf. Na de oorlog werd het schip voortbewogen middels een opduwer. In de jaren ‘50 werd het schip tot motorschip verbouwd: er kwam een machinekamer en Engels stuurwerk met een stuurwiel in plaats van de helmstok, het mastdek werd verplaatst en gebruikt als machinekamerdak en de twee roeframen opzij werden er één. Er kwam een kleine stuurhut op. Snel daarna de wat grotere, huidige stuurhut. Daarom zijn de zwaardlieren naar het voordek verplaatst. Het schip is vernoemd naar de drie zonen van Jan Lever. Ook waren er nog vier dochters! De vierde zoon, nakomertje Pouwel Douwe Lever, werd in 1961 de tweede eigenaar. Samen met zijn vrouw Hennie Lever-Dijkhuis voer hij vracht tot zijn plotselinge dood in 1983, nog geen 50 jaar oud. Mevrouw Lever-Dijkhuis is daarna nog 11 jaar lang in Winschoten op het schip blijven wonen. In 1994 is de Drie Gebroeders met de eerste particuliere eigenaar naar Tilburg gekomen. Het schip is bewust behouden in het tijdsbeeld als motorvrachtschip uit de jaren ’50. Het heeft inmiddels als zodanig de officiële status van Varend Monument.

Deelnemerslijst 2024

Veiligheid in de haven.

Veiligheid aan boord en in de haven is erg belangrijk. Ook dit jaar besteden we in overleg met de brandweer en de gemeente extra aandacht aan de veiligheid in de haven tijdens de lekkodagen. Er is een calamiteiten plan en de brandweer zal de haven schouwen tijdens het evenement om de risico’s te inventariseren.

Een belangrijk punt van aandacht is gas aan boord. Gas zoekt altijd het laagste punt op, dus als er een gaslek is, loopt het gas onderin de boot. Gasflessen moeten daarom in een aparte gasbun staan met een luchtafvoer naar buiten. Een gasdetector is een goed waarschuwingsmiddel. Zorg ook dat er een brandblusser aan boord is. Zijn uw brandblussers gekeurd?

In de brochure ‘Gasveilig’ van de Hiswa vindt u alle informatie.

Bent u goed verzekerd?

EOC, dé onderlinge scheepsverzekeraar gespecialiseerd in watersportverzekeringen, is ook dit jaar weer hoofdsponsor van de Lekkodagen. Tim Klaasen is aanwezig, je kunt bij hem terecht voor al je vragen over je verzekering en tevens je polis laten checken.

Tot ziens bij de Lekkodagen!